Miénk itt a tér

Második nap: A tánc fesztiválja, Veszprém 2008

A veszprémi táncfesztivál második napján bebizonyította: mindenki megtalálhatja a hozzá illő előadást, csak keresnie kell. A program a nyitott szellemű és a klasszikus beállítottságú nézőknek egyaránt kedvezett.
Barta Edit | 08. 05. 22.
Télapó alsónadrágban, angyal plasztikszárnnyal, rikító színű műanyag jelmezek, necc és tüll minden mennyiségben és színben – Ladányi Andrea és Bánki Zsolt koreográfiája jól illeszkedik a fesztivál idei, utcai előadásokkal erősített arculatába. A Graffiti angyalában ugyanis a street art majd’ összes emblémája jelen van; a darab nagyvárosi gettókba és lakótelepekre kalauzol minket, ahol az utcakölykök egymást tanítják graffitizni, rappelni és breakelni. Az előadás alatt a színpad hátterében egy srác laza csuklómozdulattal végzi munkáját, graffitit készít, ha kifogy a festék, lemegy egy másik flakonért. Nem zavarja, hogy a háta mögött, a színpadon eközben dúl az élet-halál harc.

 

Graffiti angyala - Fotó: Dusa Gábor

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szájvédős, maszkos, baseball-sapkás tánckara ugyanis a jó és rossz küzdelmének szürreális, pop-art-ba fecskendezett verzióját vívja. A romlás virágai ők, az utca gyermekei, életüket az aszfalton uralkodó törvények írják. Hibáztatni sem lehet őket amiatt, hogy reflektálatlanul élik mindennapjaikat. Dj. Suzy dübörgő zenéje lehetőséget ad számukra, hogy megmutassák magukat a másiknak, de valójában egymásra sem figyelnek, csak monotonon járják magányos táncukat. Egy angyal jár közöttük, de antihőseink nem törődnek vele sem, pedig életük lassan olyanná válik miatta, mint egy folyton megakadó bakelitlemez. Az angyal sorsa ebben a világban előre elrendeltetett: félelemből, butaságból elpusztítják őt a többiek.A zenei eklektikusság és színes jelmezek fokozzák a szereplők körüli káoszt, ugyanakkor elvonják a figyelmet a táncosok mozgásáról – s ez jelen esetben használ a produkciónak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a darab végére szép számban összetömörülő, kíváncsi tömeg.

 

Csókol anyád, csomag nincs! – Fotó: Dusa Gábor

A nagyvárosi fabulák helyett egy kisebb közösség bensőséges viszonyait mutatja be a MU Terminál két előadása. Fejes Ádám koreográfiájában – Csókol anyád, csomag nincs! – a közösség az egymásnak feszülő érzelmek gyűjtőmedencéjeként jelenik meg. Az előadás nyitóképében a hat táncos egy körbe tömörül össze, innen robbannak ki, s lesznek különálló egyének. Féltékenység és versengés, barátság és odafigyelés, bizonytalanság és magabiztosság, érzések megannyi szólama hullámzik végig a darabon az argentin tangó, a milonga lágy dallamára. Az este egyik legszebb jelenete Gulyás Anna és Horváth Adrienn duettje: az emberi természet, az ösztönök játékát mutatják be. Míg Horváth Adrienn arcán és mozgásán őszinte félelem és küzdelem mutatkozik, háta mögött álló társa lubickol a könnyedségben. Az egymás mögött párhuzamosan futó ellentétes érzelmek mégsem durvák, inkább fájdalmas, de finom kontrasztot teremtenek.

 

Terminál képek - Fotó: Dusa Gábor

Hámor József koreográfiája – Terminál képek - kifejezetten a MU Terminált mint közösséget állítja darabja középpontjába. Talán ennek köszönhető – s nem az előadást végig a színpadról figyelő koreográfus jelenlétének – hogy a terminál sokkal rendezettebb csapat látványát mutatja, mint előző előadásukban. Hámor Fejeshez hasonlóan a csoportos szinkronmozgásra épít, sokszor látványos, aszimmetrikus formációkban, s a táncosok közti ritmikus összhang szemmel látható. A szinkronok nem csúsznak, még a dinamikus, forgással, vetődéssel nehezített mozgáskombinációkban sem marad le senki. Igazi közösségként mozdulnak. S a közönség hálája sem marad el, kétségtelen, hogy a legnagyobb sikert második nap a MU Terminál aratja.

 

Graffiti angyala

 

Jelmez: Lakatos Márk

Fény: Jenőkék

Hang: Pavlovics Gergely

Zene: Dj. Suzy

Koreográfus: Ladányi Andrea, Bánki Zsolt

Előadók: Marcsinák Anikó, Bánki Zsolt, m.v. Holló Arnold, Hegymegi Máté, Spaits Rita, Vámosi Judit, Vámosi Máté, Domokos Péter,Tóth Boglárka, Kertész Zsolt, Contos Noémi, Lahlouh Dániel,

 

Fejes Ádám: Csókol anyád, csomag nincs!

Látvány, koreográfus: Fejes Ádám

Előadók: Asztalos Dóra, Gulyás Anna, Hoffmann Adrienn, Horváth Adrienn, Kiss Róbert, Tuza Tamás,

 

Hámor József: Terminál képek

Látvány: Fejes Ádám

Zene: Kunert Péter

Koreográfus: Hámor József

Előadók: Asztalos Dóra, Gulyás Anna, Hargitai Mariann, Hoffmann Adrienn, Horváth Adrienn, Katonka Zoltán, Kiss Róbert, Tuza Tamás