Elbeszélt sorsok

Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk – Katona József Színház, Kamra

A Katona új művészszínházi programja nem akarja megkímélni a nézőket a valósággal való találkozás fájdalmaitól. A szembesülés hol közvetlenül zajlik (mint a Cigányokban vagy A mizantrópban), hol áttételesebben (mint a Golden Dragonban és a Cserenadrágban), máskor meg a személyes emlékezés krónikás hangján szólal meg, mint a Nordostban vagy a mostani bemutatóban.
Sándor L. István | 11. 10. 10.

A mi osztályunk egy elfeledett történetet tár fel, ami a rendszerváltás után szabaddá vált sajtóban kapott nyilvánosságot. Slobodzianek 2009-es darabja egy kelet-lengyel kisvárosról mesél, ahol a német megszállást követően 1941-ben a város szélén a lengyelek egy pajtába zárták, és elevenen megégették a teljes zsidó lakosságot. A darab lengyelországi bemutatója még nemrég is rengeteg indulatot gerjesztett, mert olyan történelmi szembesítésre késztetett, amelyben a szereplők nem írhatók le egyértelmű, fekete-fehér kategóriákkal. S bár történelmi élményeink ugyancsak hasonlóak, Magyarországon nyilván másfajta hatást kelt majd a mű. Ugyanis az, amit A mi osztályunk elmesél, csak áttételesen lehet a mi történetünk. De áttélesen feltétlenül az. Elsősorban azért, mert a magyar szellemi életből hiányoznak az efféle szembesítések, így valamit ebből is pótol a mű bemutatója.  De az áttételesség okán ennek a „távoli” történetnek inkább az emberi dimenziói erősödnek fel, bár a történelmi-társadalmi összetevői is fontosak maradnak.

 

mi-osztalyunk-kamra-1

Fotó: Sulyok László

 

A mi osztályunkat az is összeköti a Nordosttal, hogy mindkettő hangsúlyozottan narratív színház. A szereplők nem párbeszédet folytatnak egymással, hanem egymás mellett mesélik a maguk történeteit. (Sok Schimmelpfennig-dráma, például a Golden Dragon is erre a technikára épül.) Így ezek a darabok valójában nem jelenetekből állnak, hanem különféle párhuzamos elbeszélésekből, amelyek drámai hatásúvá azáltal válnak, ahogyan tagolódnak, egymásba szövődnek, így hol erősítik, hol cáfolják egymást. A hangsúlyozottan többszólamú szövegekben a különböző szereplők különféle nézőpontjainak párbeszéde, vitája zajlik.

A mi osztályunkban tíz egykori iskolatárs meséli el az egész életét. Ebből adódik a darab nagy erénye, ami egyúttal a legnagyobb nehézsége is. Slobodzianek szinte enciklopédikus teljességre törekszik, amikor mind a tíz szereplőjének hasonló figyelmet szentel. Így a párhuzamos, ellentétes emberi sorosok hihetetlenül sokszálú, gazdag szövevénye tárul fel. De nagyon kell figyelnie a nézőnek, hogy minden fordulatot és minden árnyalatot felfogjon és megértsen.

Máté Gábor rendezése nagyon sokat segít ebben. De nem mondhatjuk azt, hogy szövegcentrikus előadást készített, mert a produkció tele van pontos, finom játékokkal, amelyek megteremtik egy iskolai osztály hangulatát (kezdetben még mondókákat, körjátékokat is játszanak a szereplők), de a játék sosem tolakszik az előtérbe, nem tereli el a figyelmet a szövegről, inkább csak szemlétessé, követhetővé, átélhetőévé teszi azt. Az iskolai közeg mindvégig megmarad, az előadás szellemesen használja az iskolai tárgyakat (padokat, táblát, krétát, körzőt, vonalzót, egyensapkákat stb.), hogy az összekapcsolódó és szétváló életutak megjelenítésében kellékül szolgáljanak.

 

mi-osztalyunk-kamra-3

Pálos Hanna, Dénes Viktor, Takátsy Péter - Fotó: Sulyok László

 

Az előadás részletes elemezése az Ellenfény 2011/11. számában olvasható, jelenleg csak nyomtatott formában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 395 Ft
Az adott évfolyam számai: 345 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft 

 

Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk

 

Fordította: Pászt Patrícia

Zene: Sáry László

Díszlet: Cziegler Balázs

Jelmez: Füzér Anni

Mozgás: Takátsy Péter

Rendező: Máté Gábor

Szereplők: Haumann Péter, Ujlaki Dénes, Szacsvay László, Takátsy Péter, Dénes Viktor eh., Bán János, Rajkai Zoltán, Pálos Hanna eh., Bodnár Erika, Pelsőczy Réka

 

 

Más is látta:

Tarján Tamás: Fülön, mint cimbora a cimborát

Ugrai István: Tornasorban

Urbán Balázs: Gyilkosok körzővel és vonalzóval

Zappe László: Lengyel múlt - magyar jelen

Koltai Tamás: A remény színháza

 

Fehér Elephánt

 

A nyílt próbáról:

Pethő Anita: Vergangenheitsbewältigung

 

 

 

Képgaléria

Garamvári Gábor

foto.szinhaz

Képesújság

 

 

Előzetesek:

A feszültségek előjönnek most

A mi osztályunk