Thealter

Színház a nyárban

25. THEALTER – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója Szegeden

Ismét összemosolygunk az ősz hölggyel, amíg arra várok, hogy a jegyszedők beengedjenek a Régi Zsinagógába. Már tegnap és tegnap előtt is egymás mellett álltunk a sorban a Kisszínház előtt, és találkoztunk a Belvárosi Moziban is a Kritikus szekción. Barátságos hangulatban, és egyre több ismerős arc között telt a 25. jubileumi THEALTER fesztivál, ami a nagy nyári meleg ellenére is rengeteg nézőt vonzott Szegedre.

Dohy Anna | 15. 08. 17.

Fecsegve, csicseregve

Thealter - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója, 2008

A Thealter nem az a fesztivál, ahol díjakat osztanak. Inkább az a fesztivál, ahol nem osztanak díjakat. Ahol a kezdetek óta van visszatérő kabala-fellépő (Andaxinház). Mások a kiterjedt baráti-művészeti kapcsolatszálakon érkeznek vagy a fesztivál igazgatójának, Balog Józsefnek távolról leadott füstjelen keresztül, hogy: na őt! Így az „évenkénti osztálytalálkozó”- és zsákbamacska-hangulat egyaránt érződik a fesztiválon.

Szoboszlai Annamária | 08. 07. 28.

Körömtaps morál, dekára

Thealter - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója, 2008

Hogy mi a körömtaps, azt Balog Józseftől, a fesztivál igazgatójától tanultam meg. Ökölbe szorítod a két kezed, miközben magad előtt tartod, s egymáshoz képest kicsit elfordítod őket, úgy, hogy a jobb és a bal hüvelykujj körömfelületei kényelmesen feküdjenek egymáson. Most vehemenciától függően, vagy ellenkező irányba (azaz egyiket fel, másik lefelé) távolítod egymástól a kettőt, vagy csak a felsőt le fel emelgetve ütemes mozgásba kezdesz, akár csak, ha tapsolnál.

Szoboszlai Annamária | 08. 07. 27.

Félidőben

Thealter - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója, 2008

Félidőhöz értünk. A fesztivál szívverése normális, a kezdeti apró kihagyások után mára nyugodt, kilengésektől mentes kontrollhangot mutat. Az Andaxínház Körvonalkorrekciója (táncosok: Garai Júlia, Mikó Dávid, Vass Imre, Dékány Edit), a szentesi gimnázium Politikusképző Artistaiskolájának Vizsgacirkusza és a kanadai Bizarrium: Aquarium belenőtt a szegedi utcaképbe.

Szoboszlai Annamária | 08. 07. 26.

Elmélázva, vakon

Thealter - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója, 2008

A második napi írásos fesztivál-látleletem két okból sem tudja tisztán ismertetni, véleményezni a fesztivál eseményeit. Egyrészt azért nem, mert részt vettem a horvát Bacači Sjenki (Árnyékvetők) Ex-position című „előadásán”, másrészt, mert éjjel, hazafelé menet eszes franciákkal beszélgettem.

Szoboszlai Annamária | 08. 07. 26.