A hét legfontosabb eseményei

1. rész – Középpontban a kortárs dráma (és a kortárs tánc)

A héten a kortárs dráma került a középpontba. Nemcsak a pénteken Debrecenben kezdődő DESZKA fesztivál miatt, hanem több bemutató, vendégjáték okán is. Ezek mellett két kortárs táncbemutatóra hívjuk fel a figyelmet.
Ellenfény | 18. 04. 4.

 

Gianina Cărbunariu: Artist Talk – Trafó Kortárs Művészetek Háza (2014. április 4.)

 

Gianina Cărbunariu (1977) a mai kortárs román dráma és színház nemzetközileg is ismert alakja. Első darabját, a Stop the Tempot a bukaresti bemutató után Párizsban, Berlinben, Dublinban, New Yorkban, Isztambulban, Bécsben, Nizzában és Lipcsében is bemutatták. Magyarul először a Yorick Stúdió játszotta Sebestyén Aba rendezésében, majd látható volt a József Attila Színházban is Sztarenki Pál rendezésében. 

 

carbunariu

Gianina Cărbunariu

 

Második darabját a mady-baby.edut (későbbi címén: Kebab) a londoni Royal Court Színház mutatta be, a Schaubühne Berlin is játszotta, majd Japántól az Egyesült Királyságig, Dániától Görögországig sokfelé bemutatták. 2007-ben a Cărbunariu maga rendezte román előadás vendégszerepelt a Merlinben a Kortárs Drámafesztiválon, később a temesvári magyar társulat és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház is bemutatta (az előbbit B. Fülöp Erzsébet, utóbbit Sztarenki Pál rendezte).

2009-ben a Yorick Stúdió öt román és öt magyar színészével készítette el a 20/20 című előadást, amely a 20 évvel korábban március 20-án lezajlott marosvásárhelyi etnikai összecsapásokról szólt. A drámaíró-rendező irányításával zajló munka azzal kezdődött, hogy interjúkat készítettek az eseményekben részt vevő hétköznapi emberekkel. Alapvetően arra voltak kíváncsiak, hogy magyar és román kisemberek mire és hogyan emlékeznek. Ezekből a beszélgetésekből a próbafolyamat alatt írták meg a dokumentumszínházi előadást.

A következő évben Cărbunariu a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Verespatakról készített (több alkotótárs közreműködésével) dokumentumszínházi előadást.

 

artist-talk-1

Artist Talk

 

A Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztivál (Divádelná Nitra) hat társulatot kért fel a posztszocialista blokkból arra, hogy a Párhuzamos életek – a 20. század a titkosrendőrség szemével című projekt részeként egy-egy dokumentumszínházi előadást készítsenek. Ennek keretében készült Cărbunariu Nyomtatott nagybetű című előadása, amely a 80-as évek Romániájának egy fiatal hősének állított emléket. Ez az előadás 2014-ben a Trafóban vendégszerepelt.

Most ismét a Trafóban látható egy Cărbunariu-előadás. Az Artist Talk „hat jelenetét egyrészt interjúk ihlették, másrészt különféle közönségtalálkozók, amelyeken az elmúlt két évben itthon vagy külföldön részt vettem" – mondta a drámaíró-rendező. „Annak ellenére, hogy a valóságos személyekkel való hasonlóság nem a véletlen műve, ennek a fikciónak nem célja az, hogy a művészeket különféle diskurzusokkal találtassa. Minket sokkal inkább az érdekelt, hogy mi, akik magunk is részesei vagyunk ennek a rendszernek, megértsük azt, ahogy a művész felelőssége vagy felelőtlensége kisejlik a saját eljárásából és abból a világból is, amelyben él."

A bukaresti ARCUB Kulturális Központ és a román Piese Refractare Egyesület előadása angol, román, francia és cseh nyelvű, a Trafóban magyar és angol felirattal látható.

 

Az előadás trailere

Az Artist Talk darabváltozata itt olvasható

 

Yasmina Reza: Az öldöklés istene – Átrium (2018. április 7.)

 

Yasmina Reza (1959) francia színész, regény- és drámaíró. (Zsidó szülők gyermeke. Apja Oroszországból származó iráni mérnök, üzletember és zongorista, édesanyja pedig budapesti származású hegedűművész.) Első darabja az 1986-os Conversations après un enterrement volt, amelyet magyarul Fények és árnyak címmel mutattak be 1991-ben a József Attila Színház Stúdiószínpadán.

Első nagy sikerét az 1994-es Művészettel aratta, amelyben három barát veszekszik egy modern képzőművészeti alkotáson (amely valószínűleg egy üres vászon), azt is megmutatva, hogy milyen törékenyek is az emberi kapcsolatok. A darab bemutatása óta folyamatosan műsoron van a világ színpadain, több mint 30 nyelvre lefordították, Franciaországban Moliere-díjat nyert, Angliában Laurence Olivier díjat, Amerikában Tony-díjat kapott.

 

yasmina-reza

Yasmina Reza

 

A Művészetet magyarul 1997-ben mutatták be a Katona József Színházban Ascher Tamás rendezésében, Bán János, Haumann Péter, Lukáts Andor főszereplésével. 2007-ben Nyíregyházán is játszották (Léner András rendezésében), 2011-ben a Budaörsi Játékszín is a műsorára tűzte, 2012-ben Kassán is színre került magyarul. 2016-ban a Pinceszínházban és Tatabányán tartottak belőle bemutatót. 2017-ben előbb a Csiki Játékszín, majd a szombathelyi Weöres Sándor tűzte műsorára a Művészetet. Az utóbbi előadást Lukáts Andor rendezte, és Jordán Tamás, Szabó Tibor és Szerémi Zoltán játszotta. (1999-ben angolul a Merlin Színházban is játszották a darabot Magács László rendezésében, 2010-ben Szekszárdon németül is színpadra állították.)

 

oldokles-atrium-plakat

 

Reza 2000-ben írta az Egy élet háromszor című darabját, amelyet magyarul a Magyar Színház mutatott be 2004-ben (Guelminó Sándor rendezésében). 2016-ban a KV társulat is bemutatta Ördög Tamás rendezésében, Scherer Péter, Terhes Sándor, Száger Zsuzsa és Urbanovits Krisztina szereplésével.

A 2004-es Spanyol darab című művét 2017 áprilisában a Pinceszínházban játszottak Réthly Attila rendezésében.

2006-ban született Az öldöklés istene című darabja, amelyet 2007-ben Zürichben, 2008-ban Londonban, 2009-ben New Yorkban mutattak be. Előbb Nestroy-, majd Laurence Olivier-, végül Tony-díjat kapott. 2011-ben Roman Polanski forgatott belőle filmet Kate Winslet, Jodie Foster és Christoph Waltz főszereplésével.

Magyarul a Vígszínház mutatta be 2011-ben Kamondi Zoltán rendezésében, Börcsök Enikő, Epres Attila, Eszenyi Enikő és Kern András szereplésével. 2013-ban a tatabányai Jászai Mari Színház is játszotta Guelminó Sándor rendezésében (Pálfi Kata, Honti György, Major Melinda és Crespo Rodrigo szereplésével).

 

oldokles-atrium-szereplok

Szikszai Rémusz, Péterfy Bori, Herczeg Adrienn, Hevér Gábor

 

Most az Átriumban Mikó Csaba szöveggondozásában Bereczki Csilla rendezi Az öldöklés istenét. A szerepeket Péterfy Bori, Herczeg Adrienn, Szikszai Rémusz és Hevér Gábor játssza. Az előadás ajánlója így ír a darabról: „Két kisfiú játszik a téren, majd egyik kiüti a másiknak a fogát. Négy szülő beszélget egy lakásban, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik. A francia írónő világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog."

 

Daniel Kehlmann: Szenteste – Hatszín Teátrum (2018. április 7.)

 

Daniel Kehlmann (1975) a mai német nyelvű irodalom egyik kiemelkedő alakja. Münchenben született, majd 1981-ben a családjával Bécsbe költözött, ahol 1993-tól filozófiát és irodalomtudományt tanult. Disszertációja készítése közben jött rá, hogy mennyire jól megy neki az írás, így áttért a szépirodalomra.

 

daniel-kehlmann

Daniel Kehlmann

 

Első regényét 1997-ben írta. A Beerholm-illúzió a világ legünnepeltebb mágusáról szól, aki egy tévétorony kilátóteraszán épp arra készül, hogy kilépjen a kétszáz méteres mélység fölé. „Amit tervez, nem öngyilkosság, hanem élete legnagyobb, végső mutatványa, egyenes következménye mindannak, amit megtanult és átélt. Mutatványainak tétje ugyanis a tökéletes illúzió: a varázslat, amely magát a mágust is elvarázsolja."

Első átütő sikerét a 2003-as Én és Kaminskival aratta, amely „lendületes szatíra a szerző kedvenc témáiról: a kortárs művészeti szcéna belterjességéről, az önmegvalósítás lehetőségeiről és a történetek váratlanságáról."

A világhírt Kehlmann számára a 2005-ös A világ fölmérése című regénye hozta el, amelyben két neves tudós, Alexander von Humboldt és Carl Friedrich Gauss életének történetét meséli el, és közben megismertet bennünket a modern tudomány keletkezésével. (Kehlmann regényei közül magyarul a fentieken túl A hírnév – Regény kilenc történetben (2009), az F (2013) és legújabb könyve, a Tyll (2017) jelent meg.

 

szenteste-olvasoproba

Petrik Andrea, Rába Roland

 

Daniel Kehlmann színdarabot is írt, tavaly mutatták be Bécsben a Szenteste című művét, majd Münchenben játszották. Német nyelvterületen kívül először a Hatszín Teátrum mutatja be a darabot. A művet fordította és az előadást rendezte Szilágyi Bálint. A két szerepet Petrik Andrea és Rába Roland játssza. Az előadás ajánlója így szól: „December 24. 22:30. Helyszín: egy kihallgató szoba. Benne Judith, aki állítólag nem tudja, miért van itt. Útban a szüleihez kapták el a rendőrök. És Thomas, aki láthatólag mindent tud róla. Például azt, hogy a nő bombát rejtett el a városban, aminek éjfélkor kell felrobbannia. A kihallgatás egyre feszültebbé válik. Vajon meg lehet-e változtatni a világot? Egyáltalán kell-e? És, ha igen, hogyan? Egy bombával? Az idő a szemünk láttára múlik. Talán ki is futunk belőle."

 

DESZKA fesztivál – Csokonai Színház, Debrecen (2018. április 6–14.)

 

Pénteken kezdődik a kortárs dráma fesztiválja, amelyet már 12. alkalommal rendeznek meg Debrecenben. Az első esemény a Nyílt Fórum Félmaraton, amelyen születőben lévő színházi szövegek részleteit olvassák fel.

 

hay-janos-fel

Háy János

 

A kortárs magyar dráma segeszemléje idén 25 előadást lát vendégül. A DESZKa fesztivál idei díszvendége Háy János. Pénteken este a szabadkai magyar társulat adja elő a Háy-novellák alapján született Kemping című előadását. Szombaton a Rák Jóska című darabját játssza a fesztiválon a dunaújvárosi társulat.

Szombaton még Visky András Porno – Feleségem története című darabjának lengyel nyelvű változatát játssza a Poznańi Nowy Theatre. Ugyancsak különleges előadás az Éljen soká, Regina című produkció, amely két Borsod megyei faluban élő 18 és 60 év közötti nők vallomásai alapján készült, és azt a kérdést vizsgálja, hogy ma Magyarországon mivel jár gyereket vállalni és felnevelni.

 

kemping-szabadka

Kemping

 

A Deszka fesztiválon hagyományos módon jelen vannak a gyerekek számára készült produkciók is. Így szombaton a Mesebolt Bábszínház Kicsibácsi, kicsinéni (meg az Imikém) című előadása, vasárnap pedig a Vojtina Bábszínház A virágot lépő lány című produkciója látható.

A fesztivál jövő heti eseményeire a jövő heti ajánlónkban hívjuk fel a figyelmet.

 

A fesztivál részletes programja

 

Louise Lecavalier: Battleground – Trafó – Kortárs Művészetek Háza (2018. április 6-7.)

 

Pénteken és szombaton vendégszerepel a Trafóban a kanadai táncos- és koreográfusnő előadása, amelyet Italo Calvino A nem létező lovag című elbeszélése inspirálta. A szóló- és duett egyveleget Louise Lecavalier (1958) Robert Abubóval együtt adja elő.

 

louise lecavailler

Louise Lecavalier

 

„Louise Lecavalier 18 éves korában, klasszikus- és kortárs tánctanulmányai után találkozott Édouard Lockkal, akivel 18 évig tartott együttműködésük. A szőke táncosnőt fizikai ereje, mesteri előadásmódja és technikája tette a La La La Human Steps meghatározó alakjává, Lock múzsájává. 1999-ben vált meg az azóta megszűnt, legendás társulattól és indult el saját koreográfusi útján" – írja a Trafó ajánlója.

„A színpad egyszerre küzdő- és játéktér, ahol folynak a csaták, jelentékenyek és felejthetők, ahol hősök és antihősök mérik össze erejüket, álmaikat és kiábrándultságaikat az őrült és meghatározhatatlan tánc-kavalkádban" – olvassuk a Battlegroundról.

 

Az előadás trailere

 

Late night show – Atelier 21220 a MU Színházban (2018. április 6-7.)

 

Egyed Beáta és Cserepes Gyula előadását mutatja be pénteken a MU Színház.

Egyed Beáta tanulmányait a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában végezte, majd a Magyar Táncművészeti Főiskolán folytatta. Szabadúszó táncosként szerepelt többek közt Góbi Rita, Pataky Klári, Fehér Ferenc, Eleonore Valere-Lachky és a Tünet Együttes munkáiban. Saját munkái mellett a Duda Éva Társulattal dolgozott. Újvári Milánnal készítette el A szerelem természete és a Totem és Tabu című előadásokat.

 

egyed-beata

Egyed Beáta

 

Cserepes Gyula a vajdasági Zentán született, majd a Budapest Táncművészeti Szakközépiskolában és a Budapest Kortárstánc Főiskolán tanult. Ezután a budapesti Közép-európa Táncszínház és a ljubljanai EnKnapGroup táncosa lett. 2012 óta szabadúszó művészként bejárta Európa, Afrika és Közép-Amerika több országát, önálló alkotásait Párizstól Bécsig, Mexikótól Magyarországig több helyen is láthatta a közönség.

Leghíresebb produkciója a Selfy, amely egy interaktív, részvételi-színházi, kortárstánc előadás.
A Late night show „kiindulópontja a tánc és a szexipar (pornográfia, prostitúció, stb.) közti párhuzamok és különbségek" – mondta Cserepes Gyula.

 

cserepes-gyula

Cserepes Gyula

 

Az előadás születéséről ezt mesélte: „A készülő előadás próbáit Zágrábban kezdtük el Egyed Beátával, 2018 január végén. A Zagreb Dance Center adott egy hetes rezidens lehetőséget kettőnknek, hogy használjuk a stúdiót és a végén egy nyílt próba formájában megosszuk a helyi szakma képviselőivel a munkánkat. A prezentációnkat követő rövid beszélgetésben hasznos visszajelzéseket kaptunk a horvát nézőktől. Ezekkel az információkkal felvértezve jöttünk Budapestre, ahol a Műhely Alapítvány jóvoltából a Trafó Stúdiójában próbálunk."

„A Late night show egy női és egy férfi táncos duettje, mely a transz állapotán keresztül a szexualitás témakörét tanulmányozza. Cserepes Gyula és Egyed Beáta új darabjában a mozgásminőségen keresztül keres kapcsolódást. Előadásukban az állandó rezgés által minden folyamatosan alakul, a narráció helyett a transzformáció kerül előtérbe" – írja a MU Színház ajánlója.

 

Az előadás trailere

Az ajánló leadképén Louise Lecavalier: Battleground