A hét 10 legfontosabb eseménye

1. rész – tánc, színház, bábszínház; vendégjátékok, fesztiválok, bemutatók

A hét eseményeinek középpontjában a tánc áll: vendégjátékon látható a Trafóban az Ultima Vez, Frenák Pál a sepsiszntgyörgyi Flow2 fesztivál középpontjában, folytatódik a Bethlenben a vidéki tánctársulatokat felvonultató Tánchét. Emelett több fontos bábszínházi bemutatóra is sor kerül.
Ellenfény | 17. 11. 20.

 

Shakespeare: Tévedések vígjátéka – a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának vendégjátéka a Nemzeti Színházban (2017. november 20.)

 

Hétfőn este látható a Nemzetiben Bocsárdi László szatmárnémeti rendezése. A sepsiszentgyörgyi színház igazgató-főrendezője először dolgozott a társulattal.

A 2016 februárjában bemutatott előadásról annak idején a rendező azt nyilatkozta, hogy „a Benedek Zsolt által teljes egészében újrafordított Shakespeare-szöveg nagyon jó alap volt, hiszen rengeteg lehetőséget kínál, teret ad a kortárs színházi olvasatnak is. A kissé romantikusnak ható közép-kelet-európai Shakespeare-olvasatok és az ezekből fogant fordítások kapcsán az angolok gyakran épp arra világítanak rá, hogy időnként kiölik Shakespeare-nek a költészet dimenzióján túl mindig erősen jelen levő nyers, néha már-már durvának tűnő rétegét, azt a vadságot és erőt, ami a líraisággal egyszerre jellemzi, és amely olyan tág teret biztosít a kortárs ízlésű megfogalmazásoknak."

 

tevedesek-vigjateka-bocsardi

 

Az előadás főszerepeit Kovács Nikolett, Rappert-Vencz Gábor, Diószegi Attila m. v., Nagy Csongor Zsolt, Orbán Zsolt, Bodea Tibor, Bessenyei István, Nagy Orbán játsszák.

 

SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét) – Bethlen téri Színház (2017. november 18–24.)

 

Péntekig tart a múlt héten kezdődött fesztivál a Bethlen Téri Színházban. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő tánchét ezúttal is a vidéki műhelyekre fókuszál.

Hétfőn a Soproni Balett két előadása látható. Alekszej Batrakov koreografálta a Lángoló szív című darabot. Az alkotó A szerelem és hősiesség himnusza alcímet adta a táncjátéknak, amelyet Gorkij Izergil anyó című elbeszélésének motívumai ihlettek. „A lelket és szívet megemelő, hatalmas érzelmi amplitúdókkal dolgozó előadás az igaz szerelem és a közösségért hozott áldozat apoteózisa." Rovó Péter koreográfiája az est másik darabja. A csinovnyik Csehov közismert novellája alapján készült táncjáték.

 

kamaszok-gg-tanc-eger

Kamaszok - GG Tánc Eger

 

Kedden a GG Tánc Eger mutatkozik be Grecsó Zoltán Kamaszok című előadásával. „Miközben megnevettet, felkavar, tükröt tart elénk, rólunk szól, arról a sejtelemről, hogy az akkori, felnőttként talán banálisnak gondolt döntéseink, kamaszkorunk drámái tényleg egy életre szóltak. És bármit is teszünk, csak úgy tudunk szeretni, ahogy megtanultunk, és ugyanabból az anyagból vagyunk, amivé akkor gyúrt minket az élet" – szól a produkció ismertetője.

Szerdán a veszprémi TMK Alkalmi Társulás Prométheuszról című előadása látható. A Katona Gábor rendezte, koreografálta előadást Turós-Máté Kinga adja elő.

A Tánchéten minden évben bemutatkozik egy-egy iskola is. Csütörtökön a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium programja látható. A 10–13. évfolyam tanulói mutatkoznak be. A növendékek rendszeresen készülnek különböző fellépésekre, illetve balett versenyekre klasszikus balett, valamint kortárs-modern tánc szóló, duó és csoportos produkciókkal. A mostani műsorban a gazdag repertoár számaiból válogat.

 

lilith-ket

Lilith (Jakab Zsanett)

 

A fesztivált a házigazda Közép-Európa Táncszínház produkciója zárja. Ezúttal két darabot láthatunk a K-Arcok sorozatból, amely a társulat egy-egy tagjáról rajzol színpadi portrét. Mádi László az InSoundOut című darabot adja elő, amelyet Mészáros Máté készített, Jakab Zsanett pedig a Molnár Csaba koreografálta Lilith című darabot mutatja be.

 

A SŐT7 részletes programja

 

FLOW2 – Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál Sepsiszentgyörgyön (2017. november 22–26.)

 

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart a sepsiszentgyörgyi mozgásszínházi fesztivál. Ezen öt vendégelőadás mellett látható a házigazda M Stúdió új bemutatója.

A fesztivált Nagy József fotókiállítása nyitja meg. „Szkipe" mozgásszínházi alkotóként, előadóként közismert, de talán kevesebben ismerik fotóit, amelyek régóta szintén fontos részei alkotó tevékenységének.

 

Frenak Pal portre

Frenák Pál

 

A To_R című előadás „egy elképzelt festenről, összejövetelről, a képzelt világ és a nyers realitás közötti bolyongásról, az elhallgatott és a kimondhatatlan minőségéről, a látszólagos őrület és a valóság viszonyáról beszél" – írja az előadás ajánlója. „A sajátos Frenák-mozgásrendszer és a jelnyelv elemeiből épülő koreográfia a lineáris és a spirális energia játékából építkezik. A látszólag hétköznapi helyzetek sora olykor konstruktív, olykor pedig dekonstruktív módon találkozik, és e találkozásból létrejövő új minőség vezet el a káoszból egy megélhető valósághoz."

A bemutató színlapja itt olvasható.

 

FrenakPalTarsulat faUN

faUN

 

Frenák Pálnak két másik előadása is látható lesz a fesztiválon. A faUN c. előadás valójában két szóló. A Mauer Milán által előadott első szóló középpontjában egy faunszerű lény áll, valahol az őrült sebességgel száguldó emberi és a merengő, organikusan létező állati világ között. A különös figura belakja a teret, azonnal reagál annak rezdüléseire, változásaira, függ a környezetétől. És ez a függés itt szó szerint értendő, hiszen Frenák Pál koreográfus ez alkalommal is egy különleges függesztési rendszerben mozgatja táncosát.

A faUN eredeti bemutatójának második részében hosszú idő után újabb saját szólóval jelentkezett Frenák Pál. „A japán kultúrából és Kazuo Ohno butoh mester személyéből-emlékéből merítő, absztrakt monokróm színekkel játszó koreográfia az idő múlásával létrejövő új egyensúlyról, a férfiasságról és nőiességről beszél" – írja az ismertető.

 

FrenakPalTarsulat LUTTE 067

Lutte

 

A másik Frenák-előadás, amely a fesztiválon látható, a fiatal táncosokkal készített Lutte. Ennek középpontjában a küzdelem áll. „A küzdő felek pedig egyszerre ütköznek össze egymással és önmagukkal. Hol saját törékenységük, hol saját állati ösztöneik, hol a külvilág végtelen agressziója ellen harcolnak" – írja az előadás ismertetője.

A fesztiválon két másik magyar alkotó előadása is látható. Először jár Sepsiszentgyörgyön Gergye Krisztián, aki az Aukció c. performanszát mutatja be. Az előadás 2014-ben elnyerte a VI. Monotánc Fesztivál fődíját. Visszatérő vendég az M Stúdiónál Fehér Ferenc, aki több előadást is készített már a társulattal. Most a The Station c. produkciót mutatja be, amelyben Fehér Ferenc partnere Mikó Dávid.

 

GergyeKrisztianTarsulat AUCTION 02

Aukció (Gergye Krisztián)

 

Látható lesz a sepsiszentgyörgyi fesztiválon az athéni Onassis Cultural Centre Dandelion c. produkciója is. Az előadás koreográfusai Hannes Langolf és Ermira Goro, akik a világszerte ismert londoni DV8 Physical Theatre tagjai. A Dandelion rendezői-koreográfusi bemutatkozásuk. Az előadás a boldogságkeresés, az őszinte emberi kapcsolatok lehetőségeit kutatja.

A FLOW2 fesztivál teljes programja itt olvasható.

 

In Spite of Wishing and Wanting – Ultima Vez a Trafóban (2017. november 23–24.)

 

Csütörtökön és pénteken a világhírű Ultima Vez látható ismét a Trafóban. Wim Vandekeybus koreográfus, film- és színházrendező 1986-ban alapította együttesét Madridban (később a székhelyét áttette Belgiumba). A társulat neve egy spanyol kifejezésre utal, ami azt jelenti, hogy utoljára. „Akkor azt gondoltam magamban, hogy ez azért jó név, mert nem fogok többé társulatot alapítani" – mondta Wim Vandekeybus egy beszélgetésen.

 

wim-nandekeybus

Wim Vandekeybus

 

Az Ultima Vez – a La la la Human Steps, a Rosas, a DV8 mellett – a „physical theater" egyik zászlóbontója volt. Azóta is meghatározó munkáikban az emberi képességek végleteiig merészkedő fizikalitás, testiség középpontba állítása. Vandekeybus „úgy kezeli a mozgást, mintha a gravitáció nem is függőlegesen, hanem oldalirányban hatna a testekre. Mindenki gurul, söpör, s ha megtaszajtja a másikat, az lódul tova. Testek csapnak össze: egymással, a talajjal, környező tárgyakkal, de még a levegővel is. Csupa kegyetlenség ez a testjáték: ebben a darabban legalábbis ilyen összefüggést kapnak ezek a kontakt-tánc elemek" – írta Lőrinc Katalin a Trafóban 2009-ben játszott, fiatal táncosokkal készített új drabról, a nieuwZwartról  Lőrinc Katalin az Ellenfényben.

(Videóajánló a nieuwZwartról)

Az utóbbi években többször is Magyarországra látogató Ultima Vez elhozott a Trafóba régebbi, felújított, továbbgondolt darabokat is. Ilyen volt 2008-ban a Tükör, amely egyfajta „remake volt a régi darabok részleteiből. Miért is hat mindez ma is?" – kérdezte annak idején cikkében Lőrinc Katalin. „Elsősorban, mert az itt látott energiák, az erőbedobás teljesen hiteles, itt és most keletkezik, nem múlt idejű."  (2008-ban a nemzetközi táncfilmfesztiválon is látható volt Budapesten egy Ultima Vez-táncfilm, a Here After. (Erről Barta Edit írta az Ellenfényben.)

Az emlékezetről szól Wim Vandekeybus booty Looting című előadása, amelyről a bécsi ImpulsTanz Fesztiválon látott változat alapján írt 2012-ben Pilári Darinka. A következő évben nemcsak ez az új Wim Vandekeybus-produkció volt ismét látható Bécsben, hanem a legelső darab is. „Végleg beérkezett a kortárs tánc eddigi utolsó nagy „új hullámának" generációja. Összegez, jubilál és felújítja nagy indító opuszait, megkülönböztetett nemzetközi érdeklődéstől övezve" – írta 2013-ban Lőrinc Katalin.

Ennek jegyében szerveződik a Trafóban a héten látható vendégjáték is, hisz ezúttal is egy régi darab újragondolását láthatjuk. „1999-ben az In Spite of Wishing and Wanting óriási port kavart: Wim Vandekeybus a primér – heves, vad, de naiv és játékos – férfi vágyakról készített előadást. 2016-ban egy teljesen új csapattal újította fel a korábbi hatalmas sikert megélt darabot. Beépített egy filmet is az előadásba The Last Words címmel, mely Julio Cortázar két novelláját dolgozza fel, és megjelenik benne az eredeti előadás táncosai mellett maga a koreográfus Vandekeybus is, 1999-ből" – olvassuk a vendégjáték ismertetőjében.

2002-es film: In Spite of Wishing and Wanting

 

Videóajánló a 2016-os felújításról

Az idézetteken kívül további cikkek az Ellenfényben az Ultima Vezről:

Idő az időben Pilári Darinka

What the body does not remember – Ultima Vez/ Wim Vandekeybus

ImPulsTanz Bécs, Volkstheater

"Huszonöt év után tér vissza a What the Body Does Not Remember (Amire a test nem emlékezik), amely az Ultima Vez és Wim Vandekeybus első előadása volt."

 

Bábszínházi bemutatók

 

A héten több fontos bábszínházi bemutató is lesz.

Szombaton délelőtt játssza először új előadását a Mesebolt Bábszínház. Fazekas Mihály közismert elbeszélő költeményéből, a Lúdas Matyiból Szálinger Balázs írt új színpadi változatot. Az előadás bábokkal, maszkokkal, sok zenével kelti életre a jól ismert szereplőket, fordulatokat. Zeneszerző Darvas Benedek és Ádám Rita. Tervező Szűcs Edit és Árvai György. A Természetes Vészekkel koprodukcióban készült előadást Veres András rendezi. A játszók: Császár Erika, Gyurkovics Zsófia, Kovács Bálint, Gelányi Bence mv., Janicsek Péter mv./Kosznovszky Márton mv.

 

ludas-matyi-mesebolt

 

Kevésbé közismert történetet mutat be szombaton délután a Ciróka Bábszínház. Az angol Michael Morpurgo (1943) 1996-ban írt könyvét, a magyarul is olvasható Lepkeoroszlán színpadi változatát játsszák. (A könyvet Rakovszky Zsuzsa fordította.) A történet alaphelyzetét így írja le az előadás ismertetője: „Bertie Dél-Afrikában tölti a gyerekkorát, egy zárt farmon, a szavanna kellős közepén. A farm kerítésén túl csak úgy nyüzsögnek a leopárdok, foltos hiénák, cerkófmajmok, zsiráfok és elefántok: mintha Bertie egy állatkertben élne. Csakhogy ebben az esetben ő van bezárva. A szülei féltik, ezért nem mehet ki a farmról, odahaza viszont nincs kivel játszania. Bertie egyetlen öröme, hogy a házuk mellett álló fáról nézheti a szavanna életét. Egy nap megpillant egy fehér oroszlánkölyköt, és ez – ahogy az ember életében minden jelentős barátság – egy csapásra megváltoztatja az életét..."

A Lepkeoroszlán színpadi adaptációját Kolozsi Angéla készítette, zeneszerző Monori András, tervező Mátravölgyi Ákos. A Vidovszky György rendezte előadásban Bárnai Péter, Dénes Emőke, Ivanics Tamés és Krucsó Júlia Rita játszik. 

Vasárnap délelőtt a Vojtina Bábszínház is bemutatót tart. A Mágyika, avagy az ördögök könyve című bábelőadásukat játsszák. „Hogy mi a Mágyika?" – kérdezi az előadás ismertetője. „Az bizony az ördögök félelmetes és nagyhatalmú varázskönyve, ami egy szempillantás alatt teljesíti minden kívánságod. Ahhoz, hogy ez a könyv a tiéd legyen, szinte semmit sem kell tenned, csupán kijárni a garabonciások tizenhárom iskoláját, megküzdeni a fekete táltosbikával, sárkányhúst szerezni, hogy az megvédelmezzen a kénköves lángoktól, végül leugrani a pokolba kilenc napra, hogy rendet tegyél a szemtelen ördögök között."
Majd így folytatja az ajánló: „Ha nincs ennyi időd, vagy még nem állsz készen arra, hogy főállású garabonciássá válj, kezdetnek az is elég, ha a bábszínházban megnézed, hogy csinálja ezt egy profi – nevezetesen Bugyi András, a híres Hatvani professzor tanítványa és egyetlen szolgája, amatőr mágus és hivatásos hazudozó."

A Dió Zoltán írta és rendezte előadás dramaturgja Róbert Júlia, tervezője Majoros Gyula, zeneszerzője Szokolay Dongó Balázs. Játsszák: Baditz Dávid, Hajdú Péter, Nagy Mónika, Schneider Jankó, Telenkó-Oláh Tímea.

 

Heti ajánlónk második része