Képekből mese

Ágoston vagy az egér a felhők között – Ziránó Színház, Mesebolt Bábszínház

Egy izgalmas képekkel teli mesekönyvből írt kalandos történetet Veres András, amelyet – Kovács Géza rendezésében – nagyszerű előadásban mutatott be a Ziránó Színház (a Mesebolt Bábszínházzal koprodukcióban).
Szűcs Mónika-Sándor L. István | 18. 11. 19.

 

Az Ágoston vagy az egér a felhők között kalandos történetét is az összetartozás keresése és megtalálása mozgatja. Ágoston az elvesztett hozzátartozóit keresi, miközben újra és újra meg kell vívnia az egér örök ellenségével, a macskával is. De eközben összebarátkozik egy denevérlánnyal, aki még az óceánt is átrepüli a kedvéért. (Veres András itt valójában megírta a hiányzó mesét, hiszen Torben Kuhlmann Lindbergh, a repülő egér című könyve lenyűgöző képek sorozata, alig van benne szöveg, a történet is eléggé vázlatos – amiből Veres András csak annyit használt fel, hogy egy magára maradt egér repülőt épít, hogy átrepülhessen Amerikába –, a figuráknak nincs nevük, személyiségük. Ez mind az alkotók munkája nyomán született meg a Ziránó Színház előadásában.)

A Ziránó Színház és a Mesebolt koprodukciójában készült az Ágoston, avagy egér a felhők között. Kovács Géza rendezését a Ziránó két tagja, Varga Péter és Pfeiffer Zsófia játszotta. Izgalmas az előadás vizuális világa is, Grosschmid Erik tervei szerint a történet helyszíneit három lapozgatható mesekönyv különféleképpen kihajló lapjai teremtik meg. (Mindez a főszereplő könyvszeretetére is utal: Ágoston azért kési le a hajót, amivel a társai Amerikába indulnak, mert még be akar fejezni egy izgalmas történetet. Aztán a könyvtárban talált könyvek alapján akarja megépíteni a repülőt, amivel maga is útra kelhet.)

Nemcsak a tér izgalmas, hanem a bábok is karakteresek. Varga Péter és Pfeiffer Zsófia is kifejezően mozgatja a szicíliai marionetteket, világosan elkülönítve egymástól a különféle karaktereket. Bár mindegyik karakterhez hozzáteszik a saját személyiségüket is, nem elsősorban rájuk figyelünk, hanem arra a történetre, amit elmesélnek, és azokra a figurákra, akiket magával ragadó játékkedvükkel életre keltenek.