„Bolondokat és szegényeket"

Szép Ernő: Vőlegény – Katona József Színház, Kecskemét

Szép Ernő művei hangsúlyosan vannak jelen Szikszai Rémusz munkái között. 2014-ben emlékezetes előadást rendezett Dunaújvárosban két egyfelvonásosból (Május; Igazgató úr). 2015-ben a Szkénében az Emberszag című könyvnek készítette el nagyszerű színpadi változatát.És legutóbb (2017 áprilisában) a Vőlegényt rendezte meg a kecskeméti Katona József Színházban. Bíró Kristóf írása.

Bíró Kristóf

 

A Vőlegényhez hasonlóképp közelített Szikszai Rémusz, mint ahogy azt az Emberszag színrevitelekor tette. Akkor megzenésített Szép Ernő-versekkel – afféle apokrif orfeumi kuplékkal – egészítette ki a szerző munkaszolgálatosként átélt megpróbáltatásainak történetét, s ezzel apokaliptikus kabarévá alakította a vészterhes történelmi időkre való visszaemlékezést.

A Vőlegénybe is orfeumi jelenetek illeszkednek. Az előadás indításaként egy fekete frakkos, cilinderes konferanszié (Kiss Zoltán) köszönti a közönséget, majd nemzetközi programot jelent be, de mindenekelőtt „a Monarchia két vadmacskájá"-t, Vivit (Märcz Fruzsina) és Lulut (Decsi Edit). Velük énekel el egy szerelmes, csábító dalt: „Mondja milyen szép vagyok, / mondja szemem mint ragyog... / Mondja nagy a szerelem, s nem tud élni nélkülem". (Ezek a dalok is megzenésített Szép Ernő-versek.)

Amikor felmegy a függöny, és elkezdődik a Vőlegény története, Kornél (Dobó Enikő) ugyanilyen dzsesszes stílusú dalt dúdolgat, sőt táncol is hozzá. Nyilván a tánckurzusról hozhatta haza a slágert – és a szerelemvárás érzését. A danászás, táncolás bosszantja az öccsét, Zolit (Farkas Ádám), aki ingre vetkőzve, gyötrelmes kézimunkával borítékokat címez az asztalnál. A fiú mellett az Anya (Csapó Virág) ül piros slafrokban, ő diktálja egy nagyobb iktatókönyvből a címeket, már amikor ki tudja betűzni őket, hisz nagyon fáradt és álmos.

Oldalt a sötét, szürke ruhás Mariska (Magyar Éva) ül egy varrógép mellett, az arcát festi egy babának. Körülötte kész és félig kész rongybabák. A hátul álló kanapéról kapja fel az egyik fiúbabát Kornél, hogy táncoljon vele, de Mariska kiveszi a kezéből. (Az izgatott Kornélt azonban nem lehet megállítani, táncol, dúdolgat tovább: „most már hiába minden, / menekvés nincsen, / szeretlek téged én".)
A szobában rendetlenség van, de nincs lepusztultság: a falakon mintás tapéta, az ablakon dekoratív függönyök, a bútorok egyszerűek, de mutatósak. Mindez inkább (kis)polgári életformát mutat, s nem szegénységet. Erre legfeljebb csak a ruhák egyszerűsége utal. De a Papa (Kocsis Pál) kifejezetten jól öltözött, amikor hazaérkezik a kávéházból.

Az első percekben látható álmos hétköznap délután rajzát harsányabbá teszi, groteszkké fordítja Lala (Orth Péter) érkezése (a focihírekkel berontó szomszéd fiút túlmozgásos, kicsit debil kamasznak látjuk), illetve Gyengusné (Bognár Gyöngyvér) látogatása. Ő a tánckurzuson megismert fiúról hoz híreket: lehet belőle vőlegény. A harsány, lila ruhás asszony csípőficamos sántikálással kering az asztal körül. Később a vőlegényt váró izgatott készülődésben is Lala esetlen, ügyetlen mutatványai szerzik a legmulatságosabb pillanatokat.
Közben mindenki perlekedik mindenkivel. A két lány, Kornél és a nemrég hazaérkezett Duci (Hajdú Melinda) egymás haját kezdi tépni. Később Papa és Anya között is éles vita alakul ki a zálogházba vitt bross miatt, az asszony dühében még a férfi friss ingét is megtapossa. A szolidaritásnak nem sok nyoma van ebben a családban, de ez még nem változott nyilvánvaló gyűlöletté.

A vőlegényjelölt fogadásakor csak kicsit viselkedik mesterkéltebben a Csuzsik család, mint szokott (például családi tablóképbe állnak Rudi köszöntésekor, majd hasonlóképpen állnak fel, amikor megérkezik a Papa, és hangos, közös „kezit csókolom"-mal üdvözlik). De nem érezzük színtiszta színháznak, ahogy viselkednek (talán mert a környezetüket is kevésbé változtatták át díszletté).

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2017/2. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken.

Az árushelyek listája itt olvasható.
Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám és az egy éven belül megjelent számok: 495 Ft
A korábbi évfolyamok számai: 395 Ft

 

18. 02. 14. | Nyomtatás |