Vibráló pollenlét

Fehér & Matisse – Budapest Táncszínház

Tarkabarka világot rejt magában minden fekete-fehér pollen – röviden ekképp definiálható a Budapest Táncszínház tavaszköszöntő előadása. A Marczibányi Téri Művelődési Központban bemutatott Fehér & Matisse című produkció egy csöpp üdítő színfoltot csempész a télvégi zordon közhangulatba. A két részes műsor tánc- és színházi technikák kombinációjaként egy óra intenzív élményt garantál.

Sárosi Emőke


A fehér az egység, kerek egész szimbóluma. A tisztaságot és az összes szín lehetőségét magában foglalja, amely csak a gyermekek bianco lelkében létezik. Az ő figyelmük aprólékos, lényeglátó, ugyanakkor konvencióktól és előítéletektől mentes, értelmük a mikro- és makrovilágra rendkívül érzékeny. Ezt festi fel a kezdés háttérvetítése egy pitypang kóbor pollenjének kalandos útján keresztül, ahogy a természet hangjait és formáit alkotja újra a gyermek kreatív megfigyelő szűrőjén át. Négy fehérbe öltözött táncos mozdulatain át elevenedik meg a táj, és a télen hulló hópelyhek szikrázó cikázása tölti be a teret. Az apró pelyhecskék forognak, csillognak, és vízcseppekké olvadva elhozzák a tavasz alakzatait: az esőcseppeket és a reppenő virágpolleneket, majd az őszi lombhullatás susogását végül a hóangyalok misztikumában az önfeledten csilingelő szikrázást.
A természet körforgását követik a mindenki által ismert gyermekjátékok is: a Bújócska, Fogócska, a Bújj-bújj zöld ág. A nyár versenyszellemre nevelő játéka a Sótörés, az improvizációs készséget segítő Szembekötősdi, valamint a ritmusérzéket és a dallamvilágot fejlesztő Csip-csip csóka. Az Ugróiskola, a szélben szálló liftballonok és a tél csodája – a hópelyhek tánca – a gyermeklét örökérvényű mágusai.

A koreográfia szerves részeként funkcionáló fehér szalagfüggöny a táncosoknak a járás- és kukucskálás lehetőségét adja, a közönség számára viszont a regressziót biztosítja a vágyott gondtalanságba. Tökéletes kölcsönhatásban kerek egésszé válik Földi Béla koreográfiája Dohnányi Ernő Változatok egy gyermekdalra című muzsikájával. A Fehér etap végét egy a kivetítőn megjelenő színes virág nyílása jelzi, megidézve a Matisse-rész hangulatát.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2015/2. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken. Az árushelyek listája itt olvasható.
Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában, a Katona József Színház könyvesboltjában.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám és az egy éven belül megjelent számok: 495 Ft
A korábbi évfolyamok számai: 395 Ft

 

15. 06. 18. | Nyomtatás |