Egy bál örvényei

Pokoli bál – Derevo Táncszínház, Bozsik Yvette Társulat

A Derevo Táncszínház és a Bozsik Yvette Társulat 2014. március 22-én mutatta be közös produkcióját, a Pokoli bált a Művészetek Palotájában. A két társulat már harmadszor dolgozott együtt: a 2004-ben a Városligetben bemutatott Purple (Bíbor) Magyarország európai uniós csatlakozásának alkalmából készült, a két évvel későbbi Levity and Gravity pedig egy közös workshopot zárt le. A most bemutatott darab irodalmi ihletettségű. A színpadon Gogol szorongó, groteszk világának szereplői elevenednek meg a fizikai színház eszközeinek segítségével. Noha a figurák valós regényekből, novellákból lépnek elő, a darab egésze inkább egy őrült karnevál forgatagát idézi, mint egy egységes narratívára épülő történetet.

Dohy Anna


Még fel sem gördül a függöny, a közönség máris megismerheti a darab kulcsfiguráját. Az érkező közönséget tapsoltató, hergelő, katonaruhás bohóc karmestere és tejhatalmú ura a címben megígért bálnak – a fikció szerint és metaszinten egyaránt, hiszen a szereplőt alakító Anton Adasinskiy a darab rendezője és a Derevo vezetője is egyúttal. Noha a történet középpontjában az író (Vati Tamás) áll, a főszerep mégis a bohócnak jut. Ez a dualitás az egész produkciót végig kíséri: két társulat, két főszereplő, két múzsa, és végső soron két bohóc – hiszen az író figurája mind vonásaiban, mind karakterében a szomorú bohóc kultúrtörténeti alakját idézi meg.

A bohócfigura kettősségének oka, hogy a harsány derű mellett az emberi félelmeket és elfojtott lélektartalmakat is megtestesíti. A bohóc gyakran a tabut, például a szexualitás, a halál, az étel és ital iránti mohó vágy, a politika vagy a vallás titkait sérti meg. A bohócfigura a társadalom egyik biztonsági szelepe, amelyen keresztül levezethetők és nevetésben oldhatók fel a negatív indulatok. A bohócok a tilosban járnak, a törvényen kívül állva megtehetnek mások számára tiltott dolgokat is. Hatalmukban áll szemébe nevetni mindannak, ami veszélyes, ijesztő vagy akár halálos. De mi történik, ha a bohóc valóban kiszabadul mindenféle kontroll és szabály alól?

Mit tesz az, aki semmitől sem fél, akire semmilyen törvény nem vonatkozik, sem királyé, sem istené, sem a halálé? Hogy ez ne történhessen meg, a bohócokat erős jelekkel, idétlen, furcsa ruhákkal, maszkkal különítjük el a társadalom többi részétől, elidegenítő megjelenésük megakadályozza a néző azonosulását velük – vagyis egyértelművé teszi a különbséget bohóc és néző között. Csak a bohóc jogosult figyelmen kívül hagyni a szabályokat, de ő is csak azért, mert a kirekesztés és a megbélyegzés nem engedi az emberi rend világán belülre, biztosítva ezzel, hogy ne kerülhessen hatalmi pozícióba. Furcsa paradoxon ezért, hogy a Pokoli bál bohóca katonaruhát visel, a rend, a fegyelem és a kötött hierarchia szimbólumát.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2014/2. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 495 Ft
Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

14. 10. 15. | Nyomtatás |