Ír úr híd

Martin McDonagh: Vaknyugat – Csiky Gergely Színház, Kaposvár; Kultúrbrigád, Átrium Film-Színház

Vidéki kőszínház és budai multikulturális intézmény is Martin McDonagh Vaknyugatával láttatja, hogy két részre szakadt az ország. Ott van az a Másik, akinek el kell venni a pálinkáját, örökségét, színházát, akit büntetni, bántani és baszogatni kell. Kisstílűen és vérre menően. És hogy ez milyen röhejes. A kaposvár Csiky Gergely Színház előadásáról és a Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház közös produkciójáról Hodászi Ádám ír.
Hodászi Ádám

 

A kortárs ír szerző darabjait Magyarországon már eddig is sikerrel játszották, Pesten és Kaposváron egyaránt. Párbeszédei, figurái igazán erősek, mondataikból élet árad. Az utóbbi években ezt a képességét nem drámákra fordítja, hanem filmforgatókönyveket ír, és meg is rendezi azokat. Az In Bruges a legjobb forgatókönyv kategóriában Oscar-jelölést kapott, Bafta díjat nyert. A tavaly ősszel kijött Seven Psychopats-ot is jelölték Baftára, szereti a közönség. Megoszlanak a vélemények, hogy zseniális író-e, vagy inkább nagyon technikás, ügyes. Bárhogy is van, jó színházi alkotó a szövegeiből erős előadásokat tud készíteni. Például (a teljesség igénye nélkül) A párnaemberből az egri Gárdonyi Géza Színházban Dömötör András rendezett humorosan vérfagyasztó előadást Kaszás Gergő főszereplésével. A kripliből pedig Gothár Péter készített hosszú évekig sikerrel futó megérintő anyagot a Radnóti színpadán.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/6. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

13. 04. 30. | Nyomtatás |