Pop-artból

Rába Roland rendezései

Rába Roland népszerűsége a krétakörös időkben indult. Zsámbéki Gábor színész osztályában végzett, majd pár évadot a Katona József Színházban játszott, utána került a Schilling Árpád vezette csapathoz, ami hamarosan nagy hazai és nemzetközi elismeréseket szerzett. Mikor a Krétakör a színház új területeinek megismerésébe kezdett, Rába Roland a Nemzeti Színházba szerződött, ahol a Jégben láthatta először a színház közönsége (az előadás átemelése a Trafóból a Nemzetibe fontos iránymutató lépés volt Alföldi Róbert igazgatói pályájának elején).

Hodászi Ádám

Rába Roland ebben a szellemi közegben kezdett rendezi, először a Gobbi Hilda Színpadon a Pánikot, majd a Mein Kampfot. Az első egy páréves fekete komédia a finn Mika Myllyaho tollából kortárs figurákkal, helyzetekkel. A második sem sokkal régebbi, a magyar származású Tábori György (George Tabori) húsz éves darabja Hitler fiatalkorában játszódik. A zenei fesztiválokon ha egy banda sikeres a kisebb színpadokon, következő évben jó esélye van a fesztivál legnagyobb színpadára lépni. Ilyesmi történt a Nemzetiben is: egy zenés dráma, a Jó estét nyár, jó estét szerelem lett Rába Roland következő munkája immár a nagyszínpadon. Ilyesmi történt a Nemzetiben is: egy zenés dráma, a Jó estét nyár, jó estét szerelem lett Rába Roland következő munkája immár a nagyszínpadon. Ezt követte a Radnóti Miklós Színházban egy már klasszikusnak számító darab, Federico Garcia Lorca Yermája, idén pedig ismét a Nemzetiben egy újabb klasszikus, A fösvény.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/9. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

11. 10. 26. | Nyomtatás |