Iskola-élet

Szepes–Németh: Pöttyös Panni az iskolában – Thália Színház

Az 1953-ban született (így lassan nagymamakorba lépő) Pöttyös Panni jónéhány éve ismét reneszánszát éli. Több kiadó jelenteti meg számtalan kiadásban újra Szepes Mária gyermeksorozatának – a nyolcvanas évekig írt – köteteit. Különös érzés nézni, olvasni ezeket a sok évtizede írott szövegeket, mert számos mozzanatában, apróbb-nagyobb alkotóelemében mélyen beágyazottnak tűnnek egy letűnt korba, a bennük tükröződő élményvilág pedig egy fullasztóan zárt rendszert idéz. Nehéz megfejteni, mitől hatnak mégis ezek a könyvek, miért kell meg- (vagy könyvtárból ki)venni az újabb és újabb köteteket, felolvasni őket egyszer, kétszer, sokszor, és közben tűnődni, mivel nyerik meg maguknak 21. századi gyerekeinket.
Szűcs Mónika

Bozsik Yvette Pöttyös Panni az iskolában című előadása a Thália Arizona Stúdiójában ennek a talánynak a megértéséhez vezethet közelebb.

Szepes Mária könyvei egyértelműen felnőtt nézőpontból íródtak. Történeteiben a felnőttek – elsőbben is a később Imama néven emlegetett nagymama – bölcsek, kedvesen oktatva helyreteszik a gyerekek tudatlanságát, bohóságát, tévedéseit, túlzásait. Kézen fogva vezetnek, mindig tudják a megoldást, egyértelműen felette állnak a gyermekvilágnak, és nem érinti őket annak gyarlósága. Nem tévednek, nem ragadja el őket a harag, bölcsen leckéztetnek, és sokat dicsérnek, ha a gyerekek ezt kiérdemlik. És Pöttyös Panniék kiérdemlik. Kíváncsiak, ám elfogadják a vezetést, megtanulják a leckéket, és a tanulság sosem keserű számukra, inkább megnyugtató biztonságot ad. Mégis van ebben a meleg korlátozó felnőtt attitűdben valami alig érzékelhető, de számomra nyugtalanító kegyetlenség. Hogy itt biztató mosollyal, ám a valódi figyelem nyitottsága nélkül nyirbálják formára Panniékat, hogy aztán vidáman haladhassanak a kijelölt úton.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/7. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 09. 29. | Nyomtatás |