Felfalta a falka

Rumble – Duda Éva Társulat

Duda Éva legújabb előadását, a Rumble-t a Lábán-díj közvetlen támogatásával készítette el. A koreográfus 2010-ben, a Lunatika című előadásával érdemelte ki a többtagú kuratórium elismerését – a díj következő évi munkájuk elkészítésében segíti az alkotókat, helyszínt biztosít számukra a darab bemutatásához – a Rumble ennek a díjnak lett a „végeredménye”.
Barta Edit

A Rumble az alkotó szándéka szerint „maszkulin” előadás, „igazi hím darab”, mely a férfitermészetet állítja középpontjába. Hasonló témájú táncelőadást a közelmúltban már láthattunk: Gergye Krisztián Test II. (2008) című koreográfiájában férfitestekre készített szólótáncokat, melyek a férfi természet archetípusait – vagy legalábbis különböző típusait – mutatják be. Gergyéhez hasonlóan Duda Éva is tipizál, de nem az egyes személyiségeken keresztül állít a férfinemről valamit, hanem deduktíve. Szólók helyett csoportjelenetekből, egynemű és vegyes duettekből építi fel koreográfiáját, s az egyént szociális lényként, a közösséghez fűződő viszonyán keresztül láttatja. A két előadás időbeli kontextusa is eltér egymástól: Gergye ősi, mitológiai alakokat is beleépít egy-egy karakterébe, Duda viszont ízig-vérig napjaink férfiját mozgatja a színpadon. Milyennek láttatja Duda Éva saját koreográfiájában a férfinemet?

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/7. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 09. 28. | Nyomtatás |