Vörös és fehér: új Lizákat találunk ki

G. B. Shaw: Pygmalion – Weöres Sándor Színház, Szombathely; Radnóti Színház, Budapest

„Faszt megyek én gyalog! Taxival járok!”, szól vissza Liza szerepében Csonka Szilvia hetyke magabiztossággal Freddynek a szombathelyi Weöres Sándor Színház Pygmalionjában. A budapesti Radnóti Színházban ugyanezen a helyen Petrik Andrea a kevésbé hatásos, mondhatni finomkodó „lószarral” búcsúzik a polgári teadélután közönségétől. Mindkét előadás Nádasdy Ádám vadonatúj, közösen megrendelt fordításából készült – az apró, látszólag szóra sem érdemes különbség lényegi eltérésekről árulkodik.
Ölbei Lívia

A márciusi Pygmalion-premierrel vette birtokba a közönség a Weöres Sándor Színház korszerű, mobil térrel rendelkező kamaratermét, amely a klasszikus elrendezésben – a játéktérrel szemben foglalnak helyet a nézők – száznyolcvan fő befogadására képes. Ebben a térszerkezetben rendezte meg Keszég László G. B. Shaw „romantikus történetét”: az emelkedő széksorok közül az első egy szinten van – jóformán összeolvad – a játéktérrel, a „színpadszerűséget” a lakásbelsők többszintű terei hozzák létre. Árvai György faltól falig díszletet tervezett az alkalomra: a fémes szürke vagy márványfehér, geometrikus formákkal és élénk színű jelmezekkel tagolt színpadkép egyrészt a tévéstúdiók és a modern irodák, másrészt a jómódú (nevezzük akkor így) polgárság és a mai nagyváros világát idézi; például Londonét – amelyre a Pygmalion nyitó jelenetében a térbe „belógatott” óriási metrótérkép utal, és ennyi pont elég is a valós helyszínt jelző „colour locale”-ból. A színváltozásokhoz pedig mindig elegendő néhány bútordarab; kellék gyakorlatilag nincs (ami van, jelentést kap, de sosem tolakodóan).

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/5. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 06. 22. | Nyomtatás |