Kreatív energiák

Beszélgetés Horváth Csabával

Horváth Csaba táncos, koreográfus, rendező hat éve alapította meg a Fortét, amely azóta működik állandó társulattal, hogy 2008-ban több fiatal színész csatlakozott az együtteshez. Horváth Csabát a Forte Társulat törekvéséről, helyzetéről és az elmúlt évben bemutatott előadásairól kérdeztük.

Sándor L. István

 

Közösségi együttlétből

 

– Mit akar valójában a Forte?

– Azt, amit már három éve csinálunk. Olyan előadásokat létrehozni, amelyekben a különböző műfajok: a tánc, a mozgás, a verbalitás – benne külön hangsúllyal a költészet –, a zene és a vizualitás együttes erővel jelenik meg. Ezekből egy koherens nyelvezetet próbálunk alkotni. Minden előadásunkban ennek a komplex nyelvnek a szándéka munkál. Ezáltal a különféle színpadi kifejezésmódok, műfajok teljesen új megvilágításba kerül(het)nek, mint ahogy – akár a táncszínpadon, akár a színházban – megszoktuk őket. Minden előadásunkhoz olyan témát választunk, amely ezen a komplex nyelven elmondható. Ugyanakkor az összetevők aránya előadásról előadásra változik. A téma függvényében hol a zeneiség, hol a tánc, esetleg a próza kap nagyobb szerepet. Tehát nincsenek kötött arányok, sem állandó szándékok.

– Mi tartja össze ezt a társulatot?

– Elsősorban a munka. Azon túl pedig az emberi kapcsolatok. Egy olyan közösségi szellem, amiben én mindig is hittem – még akkor is, amikor éppen félretoltam magamtól, és a Közép-Európa Táncszínházban azt mondtam, hogy nem akarok mindig ugyanazokkal az emberekkel dolgozni. De mindig úgy véltem, hogy igazán tiszta, őszinte és értékes munkákat csak egy erőteljes közösség tud létrehozni. Ugyanakkor egy állandó csapat nem csak közösségként fontos, az is lényeges, hogy milyen személyiségek dolgoznak benne, mert az ő kreatív energiáik (a fizikai és szellemi jelenlétük) alapozzák meg a produkciókat. Tehát a válasz tömören: a közösségi együttlétből és közös gondolkozásból születnek a jó előadások.

– Ez a közös gondolkozás a munka milyen fázisában jelenik meg? Abba mennyire szólnak bele a társulat tagjai, hogy miből csináltok előadást?

– Általában én hozom a témákat, de volt már rá példa, hogy a társulattól jött az ötlet. Például a srácok ajánlották, hogy csináljuk meg A fizikusokat (persze ők nyilván arra számítottak, hogy majd ők fogják játszani a három fizikust). De az együttgondolkodás igazán a próbák alatt válik fontossá.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/3-4. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 04. 24. | Nyomtatás |