Shakespeare-mesék

Vihar; Visszavonhatatlan; Shakespeare-mesék – Közép-Európa Táncszínház

A Közép-Európa Táncszínház műhelyében az utóbbi években több, Shakespeare drámaköltészetét feldolgozó táncelőadás született. 2010-ben egy nagyobb alkotói stáb együttgondolkodásából jött létre a Vihar, majd a társulat táncosai még ugyanannak az évnek az őszén mutatták be – a Viharban koreográfusként résztvevő – Jónás Zsuzsa első önálló koreográfiáját, a Visszavonhatatlant, melynek inspirációs forrása a Lear király volt. 2011 őszén újabb Shakespeare-bemutatót tartottak a Bethlen téri táncszínházban, a Gergye Krisztián, Tárnok Marica és a Vlad’ka Malá nevével fémjelzett, Shakespeare-mesék című darab azonban már nem egyetlen művet dolgoz fel az angol drámaíró életművéből, hanem „saját Shakespeare-mesét” sző a „shakespeare-i univerzum jellegzetes motívumaiból és jól ismert karaktereiből”. Az előadásokat Barta Edit elemzi.

Barta EditA három előadás között a tematikai hasonlóságokon túl módszertani analógiákat is felfedezhetünk: egyik koreográfia sem törekszik a művek történetének a visszaadására, inkább a Shakespeare-drámák valamifajta esszenciáját próbálják reprodukálni a kortárs táncszínház nyelvén. Ennek „legszélsőségesebb” esete a Shakespeare-mesék, mely az angol drámaíró legismertebb műveit használja fel, s azzal a konkrét szándékkal született, hogy bevezesse „a fiatalokat Shakespeare sokrétű világának rejtelmeibe.” Beavatószínházi előadás, épp emiatt meg kell különböztetnünk a másik két, „pusztán” esztétikai szándékkal létrehozott alkotástól.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/12. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 395 Ft
Az adott évfolyam számai: 345 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft12. 01. 2. | Nyomtatás |