Pusztító nők

Bosszúállók - Szegedi Kortárs Balett

A nőkben rejlő őserő a kulcs a produkciókhoz, a teremtés és a pusztítás isteni-démoni képessége és az ebből fakadó krízisek. Élektra az apa-hiánytól szenvedő bosszúszomjas kamasz, Médeia a gyermekeit feláldozó megcsalt asszony és a trakhiszi Déianeira a méltatlanul lecserélt feleség – ők a Bosszúállók: három eltérő női életprobléma archetípusa. A Szegedi Kortárs Balett előadásáról Sárosi Emőke ír.

Sárosi Emőke


Expresszív, esendő, démoni – a Szegedi Kortárs Balett Bosszúállók című produkcióját a görög drámák hősnői ihlették: Szophoklész Élektrája, a Trakhiszi nők és Euripidész Médeiája. Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezető-koreográfusának alkotásai, az Élektra és a Trakhiszi nők foglalják keretbe az estet. Történetmesélő koreográfiáiban lendületes és érthető mozdulatokkal tömören fogalmazza meg a gyermeki bosszúvágyat és a tragikus eltaszítottságot.
Élektra, a nemtelenített pusztító (Szarvas Krisztina) képtelen feldolgozni apja meggyilkolását, így megreked a gyermeki fejlődési szinten. Nőisége kiteljesedését erős és pulzáló anyja (Markovics Ágnes) gátolja primer szexualitásának látványos megélésével, így a nemi identitását eldobva önmaga férfiruhás börtönében bosszút forral, természetéből fakadó teremtői hatalmát pusztításra fordítja. Behódoló, gyenge húgának (Tóth Andrea) habitusa taszítja, nem partner erős karakteréhez, a halottnak hitt fivérét (Horváth M. Gergő) visszatérte után ráveszi a kettős gyilkosságra. A manipulálható fivér pedig teszi a dolgát, megöli anyját és annak szeretőjét.

 


A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/11. számában.
 
Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.
 
Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 395 Ft
Az adott évfolyam számai: 345 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft
 


11. 12. 20. | Nyomtatás |