Hatszáz emberrel beszélgetni

Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése - Örkény Színház

Beszélgetés Zsótér Sándorral, Ambrus Máriával, Ungár Júliával

Arturo Ui feltartóztatható felemelkedés címen mutatta be az Örkény Színház Brecht darabját. A Zsótér Sándor rendezte előadás két alkalommal volt látható a POSZT versenyprogramjában. Ebből az alkalomból zajlott alkotói beszélgetés a Leőwey Klára Gimnáziumban Ambrus Mária díszlettervezővel, Ungár Júlia fordító-dramaturggal és Zsótér Sándor rendezővel. A POSZT szakmai zsűrije a legjobb női főszereplő díját adta a címszerepet játszó Kerekes Évának, a legjobb díszlet díját Ambrus Máriának. Ötvös András pedig – több versenyelőadásban nyújtott teljesítményéért – a legjobb 30 év alatti színész díját kapta a színész zsűritől. Az alábbiakban a Sándor L. István vezette alkotói beszélgetés szerkesztett változatát közöljük.

 

Darabot találni

 

– Teljesen meglepődtem, amikor az derült ki a délelőtti szakmai beszélgetésen, hogy te tulajdonképpen Fényes Szabolcs Maya című operettjét szereted volna megrendezni az Örkény Színházban. Miért akartad a Mayát megcsinálni?

Zsótér Sándor: Mert jó darab, és azt gondoltam, hogy az Örkény Színház mindenféle műfajjal kacérkodik, és szerintem jól ki lehetett volna osztani. Szandtner Anna csodálatos énekesnő, de nagyon jó Debreczeni Csaba, Máté Zsolt, Kerekes Éva, Polgár Csaba is. Abba nem gondoltam bele, hogy mit jelent élő zenekart meg tánckart szerződtetni. Egyáltalán nem lett volna semmilyen tánckar. De hála Istennek, az élet okos volt, és jó elrendezte a dolgot.

– Mert Csizmadia Tibor nyitott volt a Mayára.

Zsótér Sándor: Igen, mert Egerben operettet kellett volna csinálni. De én két Mayát akartam csinálni. Egyet az Örkény Színházban, egyet meg Egerben.

– Miért?

Zsótér Sándor: Azt gondoltam, hogy mivel mások lesznek a színészek, teljesen más lesz a két előadás. A Hamletből is kettő lett volna, egy a József Attila Színházban, egy meg Egerben.

– De végül az egri elmaradt.

Zsótér Sándor: Igen, mert rájöttem, hogy nagyképűség volt ez a terv, mert mindent, amit a darabról tudtunk, azt beleraktuk a József Attila Színház előadásába. Eredetileg azt gondoltam, hogy marad majd tartalék. Ugyanazt nem csinálnám meg kétszer. Ennek nincs értelme

Végül kinek jutott eszébe, hogy az Arturo Uit kellene megcsinálni az Örkény Színházban?

Zsótér Sándor: Máriának. Azt hiszem, a konyhában mondta.

Ambrus Mária: Mert hogy van egy tökéletes Arturo Ui, csak azért.

– Kerekes Éva?

Ambrus Mária: Igen.

– Önnek jutott eszébe, hogy Kerekes Éva legyen Arturo Ui.

Ambrus Mária: Egészen pontosan úgy volt, hogy Kerekes Évára kellett darabot találni. Az Artuor Ui egyébként is szóban forgott, valamikor azt meg akartuk csinálni.

Zsótér Sándor: Így összeraktuk a kettőt.

Ambrus Mária: Itt is újra csináltunk egy darabot egy főiskolai előadás után, ami öt-hat éve volt. De gyökeresen más a két előadás. Így talált egymásra a darab meg a főszereplő.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/8. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

 

10. 09. 12. | Nyomtatás |