Gazemberek

Csiky Gergely: Prolik (Ingyenélők) – Gárdonyi Géza Színház, Eger; Csiky Gergely: Lumpok – Komáromi Jókai Színház

Csiky Gergely 1880-ban írt és bemutatott színművét ebben az évadban két színház is műsorára tűzte. Az Egri Gárdonyi Géza Színház Prolik (Ingyenélők) címmel játssza a művet Máté Gábor rendezésében, a Komáromi Jókai Színház Valló Péter rendezésében Lumpok címmel mutatta be a darabot. A két előadást Kovács Bálint elemzi.

Kovács Bálint

 

 

Bár Csiky Gergely A proletárok című, százhúsz éve bemutatott darabjának szókincsén, stílusán, egyes fordulatain természetesen érezhető, hogy keletkezése óta eltelt egy évszázad, ám a dráma által felvetett legfontosabb problémák olyannyira maiak, hogy egyes monológjait (egy-két szó kicserélésével) akár kortárs szerző is írhatta volna. Darvas szavai a tehetség és szorgalom kamatoztatásának kilátástalanságáról, Kamilla részegült örömujjongása a hitelbe vett fényűzésről, Zátonyi Bence okfejtése a társadalmi igények és lehetőségek távolságáról – mindezek mit sem gyengülő érvényességükkel egyrészt megindokolják, miért veszik elő viszonylag gyakran ezt a Csiky-drámát, másrészt feleslegessé teszik a formailag is aktualizáló színrevitelt. Ilyesmire sem Máté Gábor Egerben, sem Valló Péter Komáromban nem törekedett, előadásaik mégis a százhúsz évvel későbbi kor perspektívájából tekintenek a darabra: a folyamatos aktualitás egyenlő a helyzet javulásának teljes hiányával, ez pedig végérvényes kilátástalansághoz vezet – így mind az egri, mind a komáromi előadás borúlátóbb az eredetinél.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/12. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 01. 18. | Nyomtatás |